Papers anteriors al Glosari

Papers anteriors al Glosari

D'Ors, Eugenio

Editorial Quaderns Crema
Colección Obra Catalana d'Eugeni d'Ors, Número 0
Fecha de edición enero 1994 · Edición nº 1

Idioma catalán

EAN 9788477270935
552 páginas
Libro Dimensiones 150 mm x 210 mm


valoración
(0 comentarios)P.V.P.  34,00 €

Sin ejemplares (se puede encargar)

Resumen del libro

Si jo (és un dir) fos un dictador de Catalunya-el bon tirà de què parlen els llibres-, ¿sabeu què faria, emportat per aquesta idea que les originalitats d" una cultura valen prou la seva integralitat? Doncs fomentaria certes branques de l" art i de l" estudi amb una dominanta, amb una exclusiva passió.
Triaria, per exemple, les humanitats clàssiques i l" escultura (per al conreu de les quals me sembla que la nostra raça té vocació) i em donaria a protegir-les, fins deixant, per un temps, òrfenes d" auxili, altres arts com la pintura i la música; no consentint que desapareguessin, però tolerant que seguissin fent la viu-viu ... . Assoliria aixís un tipo únic de civilisació que donaria una espiritual significança pròpria a mon car país, dins la companyia dels pobles, i que fins i tot quan son florir i distinció-com sol passar amb les frèvoles obres d" homes-en perpetuaria la glòria i mestratge, a través les gèneres i les edats.
He dit que això faria, però més hauria dit que intentaria fer-ho. Perquè lo segur és que, per dictador i tirà que pervingués a dir-me, no m" ho deixarien pas fer. A les primeres provatures se crearia un cert estat de descontent. Hi hauria un xiu-xiu, hàbilment menat per les tertúlies de rebotiga, les penyes de filatèlics i altres societats secretes. El xiu-xiu esdevindria run-run. El run-run, avalot. L" avalot, aldarull. L" aldarull, motí. Esclataria una revolució espaventable, i jo cauria i em
tallarien el cap.

Les originalitats de cultura , 13-III-1913

Biografía del autor

Filósofo, ensayista y crítico de arte, Eugenio dx{0026} x02019;Ors (Barcelona, 1881-1954) ocupa un lugar destacado en la cultura española. Junto con Unamuno y Ortega, fue el pensador más representativo e influyente de su tiempo. Abordó diferentes géneros, desde la novela (La bien plantada, 1911), hasta el ensayo (Introducción a la filosofía, 1921), pasando por la crítica de arte (Tres horas en el Museo del Prado, 1923), la prosa poética (Oceanografía del tedio, 1916) y las notas breves, que recogió en su Glosario. Desde los inicios en La Veu de Catalunya, intercaló entre sus abundantes glosas algún poema y algunas series de aforismos, muchas de las cuales fueron recogidas en el volumen Gnómica (1941). Entre sus múltiples aportaciones cabe destacar la difusión de la estética moderna, que arranca de Baudelaire, y la incorporación del discurso fragmentario, al que Nietzsche otorgó carta de naturaleza.
Pasajes Libros SL ha recibido de la Comunidad de Madrid la ayuda destinada a prestar apoyo económico a las pequeñas y medianas empresas madrileñas afectadas por el COVID-19

Para mejorar la navegación y los servicios que prestamos utilizamos cookies propias y de terceros. Entendemos que si continúa navegando acepta su uso.
Infórmese aquí  aceptar cookies.