Meditatia si viata cotidiana

Meditatia si viata cotidiana

Rabten, Geshe

Editorial Herald
Fecha de edición enero 2015 · Edición nº 1

Idioma rumano

EAN 9789731115498
224 páginas
Libro encuadernado en tapa blanda


valoración
(0 comentarios)P.V.P.  24,86 €

Sin ejemplares (encargos sólo en librería)

Sin ejemplares (encargos sólo en librería)

Aviso de disponibilidad:

Avisar si vuelve a estar disponible.


Resumen del libro

Cartea de fata cuprinde doua invataturi de mare insemnatate: "Starile constiintei" si "Meditatia si viata cotidiana". Starile constiintei trateaza despre unul dintre subiectele cele mai importante ale buddhismului. Mintea sau constiinta nu este o simpla tema comuna religiilor si filozofiilor, ci reprezinta, de fapt, punctul central al tuturor trairilor noastre, insasi caracteristica ce distinge fiintele de restul fenomenelor existente. Tocmai pentru ca poseda minte, fiintele, indiferent de forma si marimea lor, ocupa primul loc in invataturile lui Buddha. Legea Karmei, reincarnarea, Samsara (ciclul existentelor) si Nirvana (eliberarea) au sens doar pentru ca mintea exista. In lipsa acesteia dispar toate criteriile de evaluare, a universului nostru conceptual, cum ar fi bun/rau, just/eronat, important/insignifiant, caci ele sunt bazate pe trairile fiintelor sensibile.
In buddhism, mintea este, pe buna dreptate, in centrul analizelor si cercetarilor. Ea este descrisa in cele mai mici detalii in invataturile din Sutre, precum si in Tantre. Astfel, in Abidharma mintea este analizata si clasificata astfel: dupa natura ei, in constiinte senzoriale si constiinta mentala; dupa functiile sale (precum perceptia, deductia etc.), in valida si nevalida; iar dupa calitatile ei, in pozitiva, negativa, neutra etc. In Tantre mintea este analizata dintr-o alta perspectiva, adica in functie de nivelurile ei de subtilitate, care joaca un rol important in trairile noastre, in timpul vietii si al mortii, precum si in dezvoltarea noastra spirituala. Tocmai acestea sunt aspectele prezentate in aceasta lucrare, in detaliu si in modul clar si simplu ce caracterizeaza invataturile Venerabilului Gueshe Rabten.

Cea de a doua parte a volumului, Meditatia si viata cotidiana, contine instructiuni indispensabile tuturor celor care doresc sa se dedice in mod serios practicii meditatiei. Cursul de meditatie prezentat aici constituie o abordare progresiva a practicii adaptata debutantului sincer. Gratie maiestriei sale pedagogice, Gueshe Rabten a creat o metoda clara si accesibila, la indemana oricarei persoane ce se dedica practicii. Aceasta deschide poarta dezvoltarii interioare a mintii noastre, permitandu-i astfel un progres continuu si obtinerea realizarilor; ea arata cu o deosebita precizie modul in care putem actualiza si dezvolta potentialitatile naturale ale mintii noastre precum concentrarea, atentia si intelepciunea. Pe scurt, ea reprezinta un ghid practic pentru realizarea unei meditatii autentice.Datorita efortului generos al prietenului nostru Mircea Costin Glavan aceste pretioase invataturi sunt acum si la indemana cititorului roman.

De cand am vizitat aceasta frumoasa tara am capatat convingerea profunda ca exista in Romania un veritabil interes pentru buddhism. Tin sa exprim intreaga mea recunostinta traducatorului si editorului, Aurelian Scrima, pentru pretioasa lor contributie la imbogatirea intelepciunii tuturor. Alte numeroase invataturi ale Maestrului nostru urmeaza a fi publicate in viitor.

Gonsar Tulku Rinpoche


Pasajes Libros SL ha recibido del Ministerio de cultura y deporte subvenciones para la revalorización cultural y modernización de las librerías.
Pasajes Libros SL ha recibido de la Comunidad de Madrid la ayuda destinada a prestar apoyo económico a las pequeñas y medianas empresas madrileñas afectadas por el COVID-19

Para mejorar la navegación y los servicios que prestamos utilizamos cookies propias y de terceros. Entendemos que si continúa navegando acepta su uso.
Infórmese aquí  aceptar cookies.